Jac.Splinter - PROJECTEN NEXT

Jac

geschiedenis Park44

Van mei 2005 tot en met voorjaar 2010 lag er gras op plein 1944. Hieronder het stukje dat op de oude website stond om aandeelhouders te werven. Toen ik in 2004 voorstelde om het geheel te financieren met "aandelenverkoop" keken ze bij de gemeente Nijmegen alsof ze het in Keulen hoorden donderen. Tegenwoordig (het is februari 2016 als ik deze tekst schrijf) hoef je niet meer het gemeentehuis in om te gaan praten over financiering. Dan wordt je weer weggestuurd met : Ga maar Crowdfunden!... Tijden veranderen...

Ik heb de tekst hieronder verder ongewijzigd gelaten.

PLEIN'44 WORDT GROEN ALS WE DAT SAMEN DOEN.

In juni 2003 was Plein'44 in Nijmegen 44 uur lang Park'44. Daarover kunt u alles lezen elders op deze website. Hieronder staat informatie over de permanente uitvoering van Park '44. Dat wil zeggen: tot aan de grote verbouwing gaan de stenen uit het plein en komt er gras voor in de plaats. Het gaat nog zeker drie jaar duren (tot en met 2007) voordat het plein groots verbouwd gaat worden.

De aandeelhouder wint!

Om de gemeente Nijmegen niet alles te laten betalen (iedereen kan wel het gemeentehuis binnen stappen met de vraag "doe mij eens een ton voor een leuk grasmatje...") is afgesproken dat ik aandelen Park'44 ga uitzetten. Daarvoor zoek ik minstens 1944 mensen die samen met mij verantwoordelijk willen zijn voor de aanleg en het onderhoud.
De gemeente wil de aanleg wel gedeeltelijk betalen, voor het onderhoud en de bescherming bij evenementen is echter extra geld nodig.
Het collegevoorstel over Park'44 is in voorbereiding en wordt in december in de gemeenteraad behandeld.
Om de uitvoering van het projekt Park‘44 betaalbaar en haalbaar te maken kunt u vanaf nu aandelen Park'44 bestellen.

Wat krijgt u als u een aandeel bestelt.
1. U betaalt daardoor straks mee aan de aanleg van een vierkante meter gras.
2. U mag jaarlijks op eerste pinksterdag zonder vergunning picknicken op het gras. Dan is tevens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.
3. U bent er samen met alle andere aandeelhouders verantwoordelijk voor dat de grasmat er goed uit blijft zien.
4.U bent er mede verantwoordelijk voor dat het lelijkste pleinen van Nijmegen verandert in het aantrekkelijkste plein van de stad. Een plein waar je kunt spelen en genieten van de rust en het groen. Midden in de stad!
Welke voordelen er nog meer aan een aandeel zitten blijft nog even een verrassing. Dat is ook afhankelijk van het aantal reserveringen.

Hoeveel kost een aandeel?
Een aandeel kost 44 Euro, daarvan is 25 % voor de aanleg en 75 % bestemd voor het onderhoud op termijn.
De aanleg van de grasmat kost ongeveer 70.000 euro. Voor het onderhoud zijn jaarlijks tussen de 45.000 en 60.000 euro nodig.
De kosten zijn afhankelijk van de eventuele schade die ontstaat in het gebruik. Momenteel wordt gewerkt aan de definitieve begroting van de aanlegkosten en onderhoudskosten.

Wat moet u doen om een aandeel te bestellen?
Of u in Nijmegen woont of niet: iedereen kan een aandeel bestellen. Hoe meer mensen er meedoen hoe leuker deze stad gaat worden.
Om een aandeel te bestellen print u het formulier bovenaan deze pagina uit en vult u het helemaal in. Als u op het formulier klikt, kunt u het kopieren naar uw harde schijf. Print het uit, vul het in, en stuur het op naar:

Stichting Park'44 i.o.
p/a Jac.Splinter
Vonckstraat 28
6521 BJ Nijmegen

Alleen volledig ingevulde en ondertekende formulieren terugsturen svp.
De bestelkaart stond ook in weekblad De Brug van 20 oktober jl.
In Nijmegen kunt u vanaf eind oktober op allerlei plekken in de stad (winkels, cafe's, culturele centra) kaarten vinden waarmee u een aandeel kunt bestellen.

Betalen in 2005
U hoeft nu nog niets te betalen. Pas na de beslissing door de gemeenteraad wordt het geld op zijn vroegst in januari 2005 van uw rekening afgeschreven. Mocht u kontant willen betalen, dan kan dat ook. U schrijft dan op de machtiging dat u dat zo wilt doen. Tegen de tijd dat de aandelen uitgegeven gaan worden nemen wij kontakt met u op over de betaling.
Momenteel wordt de stichting Park'44 opgericht, die gaat straks het geld beheren en er voor zorgen dat Plein'44 goed blijft uitzien.

Via deze website en via weekblad de Brug en evt andere media houden we u op de hoogte. In De Brug staat wekelijks hoeveel aandelen er al besteld zijn.
Mocht u meer willen weten dan kunt u bellen met 024 3778514 of 06 17492824.
<

Plein'44 kan nog drie jaar een groen park worden als wij dat willen.

Hoe zag Park'44 er uit:
Op vrijdagochtend 6 juni 2003 hebben we met tien mensen vanaf 8 uur 2000 graszoden uitgerold op het plein. Tegen 14.00 uur waren we klaar met het patroon zoals op de foto te zien is. Het gras heeft 44 uur op het plein gelegen en is daarna o.a gebruikt voor een grasveldje bij een school.
De paden zijn een verwijzing naar het stratenpatroon van voor het bombardement van 1944.

 

Foto Gerard Verschooten 12.00 uur:

14.00 uur: Hieronder een van de foto's van Lex Hulscher, Hij fotografeerde elk uur hoe het plein langszaam veranderde in een parkje. Bij het item over Park'44 kunt u alle foto's zien.

www.park44.nlEn hoe ziet plein '44 er nu nog wel maar straks niet meer uit?


DE AANDEELHOUDER WINT!
Bestel ook een aandeel park'44.

PLEIN'44 WORDT GROEN ALS WE DAT SAMEN DOEN.